KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
KRKONOŠE - VÝCHOD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  KRNAP
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Mikroregion Podralsko [ Mikroregion ]

Mikroregion Podralsko byl založený na jaře roku 2000 jako dobrovolný svazek obcí okolí Ralska a bývalého Vojenského výcvikového prostoru Ralsko. V mikroregionu je sdruženo 23 obcí okresů Česká Lípa, Liberec a Mladá Boleslav. Jeho rozloha je přibližně 620 km2. Mezi hlavní cíle mikroregionu patří zejména rozvoj cestovního ruchu. Svojí polohou je oblast vhodná i pro zahraniční návštěvníky, jak individuální, tak pro kolektivy.

Ještě dnes jsou místa kam noha turistova nešlápne bez jemného chvění z neznáma. Návštěvník může celé dny putovat a projíždět na kole krajem mezi Bezdězem, Ralskem a Zásadkou a cítit se stejně rozervaně jako před půldruhým stoletím Karel Hynek Mácha.

Na rozdíl od Karla Hynka Máchy nemůže jít současný poutník oblastí Ralska od vesnice k vesnici, ale bude se pohybovat převážně liduprázdným územím. Po Wehrmachtu, Československé lidové armádě a nakonec Rudé armádě totiž zbylo jen několik vesnic, které se v současné době začínají rozvíjet.

Na sever a severovýchod od Mukařova k Českému dubu se táhly výsostně německé Sudety, kde návsi byly osázeny statnými dubisky. Na západ k Bezdězu a na jih do vnitrozemí ukazují místa bývalých kostelů a kapliček staleté slovanské lípy. Mezi největší turistické magnety krajiny pod posledními výběžky Českého středohoří patří hrady. Kdo pomine známý Bezděz, může vyrazit do prudkého kopce Ralska. Z Vranova totiž musí překonat v Čechách málokdy vídané převýšení čtyř set výškových metrů. Rodiče s dětmi a méně zdatní výletníci by si na výstup měli rezervovat aspoň tři hodiny. Za námahu to ovšem stojí, protože od hradu na temeni kopce je za dobrého počasí letecký výhled do kraje. Pod hradby se dá sice od usedlosti Pavlín Dvůr dojet i na horském kole, ale chce to "páru" a silnou vůli. Sjezd k Vranovu naopak odvážné srdce, dobré brzdy a helmu. O Něco jednodušší je výstup k Děvínu. Na horském kole lze vyjet po staré cestě až k bývalé bráně. Hlavně děti by si neměli doma zapomenout baterku, protože u stezky pod jižními hradbami zve do útrob skály nízká štola. Je asi dvacet metrů dlouhá a horníci se dostali skrz pískovec až na čedičové jádro skály. I když štola tvoří jakési písmeno T, nečeká v ní návštěvníky žádná záludná propast nebo volné kamení, ale pouze zážitek ze stísněného podzemí. Přestože je zřícenina Děvína ukryta v lese, je dobře vidět Hamerské jezero hluboko pod kopcem sloužící k rekreaci. Nedaleko se nachází pomník generálmajora Antonína Sochora. Vzpomínky na pobyt sovětské armády zase vzbuzují všudypřítomné vojenské ubikace a dnes už zchátralé pozorovací stanoviště střelnic a dokonce celá opuštěná městečka. Všechna jsou pospojována lesními silničkami a tak jsou pro cyklistu zajímavou podívanou. Tu se z lesa vynoří panelák , tu sklad a jinde bíle kachlíkovaná věž..
Po pár minutách jízdy všechno zase milosrdně zmizí v překrásné zeleni. A nikde ani živáčka. Jen houbaři občas ještě narazí na věnce polozasypaných pěchotních zákopů na okrajích skalních srázů, lesů a na strategických návrších.

Největším monumentem Mikroregionu Podralska, mimo zřícenin hradů Bezděz a Ralsko, a známého Máchova jezera, je letiště Hradšany. Návštěvník si zde může detailně prohlédnout, jak vypadaly betonové kryty na letadla, takzvané úly. Je nutné dávat si pozor na přistávající soukromá letadla a mezi nimi kličkující motocyklisty a řidiče, kteří zde občas zkoušejí sílu svých plechových ořů. Po prohlídce letiště a jeho okolí v parném letním dni jistě dobře padne i osvěžení ve vodách Hradčanského rybníka v restauraci Na Pláži.

Kdo má dost pohledů na zničené sudetské vesnice a opuštěná městečka, může zamířit na křižovatku silnic Kuřívody - Na Pince a Mukařov - Mimoň a vychutnat si kuriózní rozhled. Jsou odtud vidět do tří světových stran kupy Bezdězu, Ralska a Ještědu. Nedaleko, poblíž obce Osečná, pramení řeka Ploučnice. O pramenu se tvrdí, že je nejvydatnějším pramenem v Čechách. Mezi Hamrem a Osečnou jsou vydatná rašeliniště, jejichž léčebný účinek je využíván zejména ve zdejších lázních.

Na svoje si přijdou i vodáci. kteří využívají splavnost Ploučnice od průrvy u Novin pod Ralskem. Nezapomenutelným zážitkem je plavba meandry řeky nedaleko Hradčan. A pokud má milovník krásné přírody zájem o pohled do minulosti, případně mu nepřeje počasí, není nic lepšího, než návštěva zámku v Zákupech, případně Baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Mikroregion Podralsko
Kuřívody 701
471 12 Ralsko
Česko (CZ)
tel: (+420) 487 863 402
(+420) 487 863 444
fax: (+420) 487 863 402

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 13.04.2004 v 13:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
 
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba